Dietu podle krevních skupin známe snad všichni. A se nemusíme o redukci diety a zdravé stravování vůbec zajímat. Je to jedna z nejznámějších diet, která nejen že redukuje tělesnou hmotnost, ale také na základě potřeb těla určuje vhodný tip pro stravování tak, aby to pro tělo nebylo zatěžující, ale naopak dobře stravitelné.
Stravování podle základních čtyř krevních skupin je pak komplexním klíčem k našemu zdraví, vitalitě, imunitě proti vnějším vlivům a také dlouhověkosti. Samotná krevní skupina totiž určuje jistou náchylnost dotyčného k různým chorobám. Což znamená, že lidé určité krevní skupiny jsou od přírody méně imunní oproti jistým nemocem. Záleží však na výživě a způsobu zdravého žití. Krevní skupina dokonce ovlivňuje i to, jak náš organismus spaluje kalorie.
Jak spolu dieta a krevní skupina souvisí?
Když se prokázalo, že při určitých dietách jedni lidé hubnou a jiní zas tolik ne, začalo se uvažovat, s čím může mít tato skutečnost spojitost. Vědci a statistici vyhodnocovali potřebné dokumenty, aby je zaujala jistá spojitost právě s krevní skupinou. A tak začalo bádání, jehož výsledkem právě byla tato spojitost – tudíž krevní skupiny a určitých potravin. Totiž každá krevní skupina v sobě obsahuje jistou genetickou informaci, která vypovídá o stravě a také chování naši pra-pra-předků.
I když nás od těch dob dělí velká a dlouhá historie spojená s kompletním vývojem lidského jedince, je až podivné, že právě krevní skupina utváří jistou informaci, která ovlivňuje náš imunitní systém. Je předem dané, že na určitý druh bakterií nebo virů budeme mít imunitu oslabenější, a naopak oproti některým jiným zas silnější, než jiné krevní skupiny. Složení krve ovlivňuje i stres, či jiné chemické látky a proto se často o lidech, které nám nejsou sympatičtí, hovoří, že nejsou naše „krevní skupina“.
Jak to všechno vzniklo
Americký lékař a badatel Peter D´Adamo zjistil, že ne úplně všechny potraviny jsou pro každý organismus dobře stravitelné a právě on objevil dietu podle krevních skupin, která představuje jakousi obnovu běžných a přirozených genetických kódů, zakotvených v člověku, které ovlivňují právě i ztrátu hmotnosti, jakožto vedlejší účinek.
Obecně lze tedy tvrdit, že každý máme v sobě jistý předpoklad podle předků. Tak, jak se běžně stravovali oni, nás nasytí, kdežto jiná skladba potravy námi jakoby proklouzne, aniž by zanechala nějaké stopy. Je to tím, že naše tělo, nebo spíše naše krev nedokáže neznámou potravu zpracovat a vzít si z ní potřebné látky i živiny. A to je ten důvod, proč je pro nás neznámá potrav hůře stravitelná a tělo si s ní nedokáže poradit.
Krevní skupiny a jejich charakteristika
Krevní skupina A
Nejčastěji zastoupená krevní skupina, což má svůj jistý důvod – původem je z Asie, z míst, kde se lidé živili zemědělstvím. Zde právě převládala rostlinná strava a obilí. Lidé, kteří mají krevní skupinu A hůře snáší stres a při redukci tělesné hmotnosti by měli zcela vyřadit maso. Dobře pro ně stravitelná je zelenina, také rostlinné oleje, sója, arašídy a ovoce. Naopak co by si měli odpustit je především maso i mléčné výrobky a také fazole a pšenice. Protože těmto lidem schází železo a bílkoviny, je nutné je získat z doplňků stravy nebo jiných potravin, jako je třeba cizrna.
Krevní skupina B
Předci lidí s krevní skupinou B pochází z Indie, respektive himálajských hor. Zde, kde bylo hlavním zdrojem obživy pastevectví ovcí, se lidé živili brynzou, kefírem aj. Proto tito lidé dobře snáší mléčné výrobky, ale i maso. Jsou odolní jak proti stresu, tak proti mnoha nemocem. Naopak jsou náchylní na neznámé, pro nás exotické choroby a malárie. Pro váhový přírůstek se zde doporučuje konzumace kukuřice, arašídů nebo sezamových semínek. Naopak, aby kila šla dolů, je potřeba jíst jakoukoli zelenou zeleninu, také maso, játra a vejce. Z mléčných výrobků nejlépe ty nízkotučné a dobře stravitelné.
Krevní skupina AB
Tato krevní skupina je vzácná jak z hlediska dárcovství, tak výskytu, ale i vzniku. Došlo ke sloučení krevních skupin A i B, je nejmladší krevní skupinou a nachází se u maximálně pěti procent populace. Lidé s touto krevní skupinou jsou vitální, veselý a oblíbení. Mají dobrodružnou povahu a citlivý trávicí systém. Proto často trpí na nemoci zažívacího traktu a problémy s cévami. Těmto lidem se nedoporučuje červené maso, kukuřice a pohanka. Naopak pro dietu jsou skvělé potraviny jako zelená zelenina, mléčné produkty, také mořské plody i řasy a hodně tofu nebo ananas.
Krevní skupina 0
Lidé s krevní skupinou 0, mají své předky v Africe, mezi lovci, jejímž hlavní otravou bylo maso. Jsou to lidé většinou odolní, zdatní a vytrvalí, trpí často na onemocnění štítné žlázy, nebo nemoci krve a krevního oběhu. Hodně trpí i na záněty. Těmto lidem se nedoporučuje, pakliže chtějí zhubnout, konzumace kukuřice, obilovin, také luštěnin, zelí, zelenina jako květák nebo růžičková kapusta. Naopak, co podpoří redukci tělesné hmotnosti je červené maso, játra, mořské plody, špenát, brokolice a třeba humr, který obsahuje mnoho jódu.